La Llei 7/2022, de 8 d’abril de 2022, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, estableix que arreu del territori espanyol només poden cremar restes vegetals agrícoles les explotacions agràries.
D’acord a aquesta llei, en cap cas es poden cremar restes de jardineria, restes silvícoles o restes vegetals que no provinguin d’explotacions agràries.
Quins permisos es poden demanar i quan?
Del 16 d’octubre 2024 i el 14 de març 2025:
Comunicació de foc d’esbarjo o cremes de vegetació agrària en explotacions agràries (amb DUN): entre el 16 d’octubre i el 14 de març, s’ha de comunicar:
- la realització de focs d’esbarjo per part de persones físiques i jurídiques. Només es pot comunicar per dos dies consecutius, però es pot comunicar diversos cops durant tot el període.
- qualsevol mena de crema de vegetació agrària en microexplotacions o petites explotacions agràries (amb DUN ) prop de terrenys forestals (poblats o no per espècies arbòries) i en la franja de 500 metres que els envolta a menys de 500 metres de terreny forestal. L’entrada en vigor de la Llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular (BOE núm. 85, de 09 d’abril de 2022) prohibeix la crema de restes silvícoles o forestals i declara que només podran cremar restes vegetals agràries les micoexplotacions o petites explotacions agràries.
Així doncs, no es pot demanar el permís per cremar restes vegetals d’horts si no són explotacións agrària/ramadera (amb DUN). Aquestes restes s’han de deixar podrir en un marge del camp o portar-les a la deixalleria per ser tractades com a residu.
Es pot fer online (feu clic aquí) o presencialment a l’Ajuntament.